Nahrávám

Nádrže vybudované na Kladské Nise leží zhruba patnáct kilometrů od hranic severně od Vidnavy nebo Javorníku či Zlatých Hor. Obě jezera, která vlastně jezery nejsou, jsou vyhledávaným místem pro letní dovolenou. Kromě Poláků narazíte v kempech na Čechy, Slováky i Němce. Kempy jsou v případě pěkného počasí u obou jezer poměrně slušně zaplněné, ale volné místo si bez problémů najdete. A najdete zde i dostatek idylických zákoutí a písčitých pláží, které vám poskytnou nejen koupání v čisté vodě, ale i prostor pro nerušenou relaxaci.

Polská riviéra leží doslova za humny

Otmuchowské jezero

Otmuchowské jezero je přehradní nádrž, která byla dobudována v roce 1933 a je nejstarší částí kaskády na Kladské Nyse. Rozloha vodní plochy přesahuje 20 kilometrů čtverečních, hloubka je okolo 18 metrů a šest kilometrů dlouhá sypaná hráz má výšku až dvacet metrů. I z ní je krásný výhled na celé jezero. Nádrž může zadržet až 130 milionů kubíků vody. 

 

Klidná a poměrně čistá voda láká ke koupeli

Místo vyhledávají zejména surfaři, kteří tu mají ideální větrné podmínky, jaké na našich nádržích stěží najdou. Surfuje se i na Nyském jezeře, ale protože pláže jsou většinou v obležení, start ani návrat nejsou nejideálnější. Severní břeh Otmuchowského jezera je kamenitý, balvany jsou součástí vysokého valu, jenž odděluje vodní plochu od silnice vedoucí na Nysu. Tady vysedávají rybáři, pro které jsou zdejší candáti, štiky a okouni celkem běžnými úlovky. 

Nyské jezero

Ani Nyské jezero není jezero v pravém smyslu slova. Bylo zbudováno jako zadržovací nádrž pro vodu z okolí. Má plochu asi 22 km čtverečních, hráz je dlouhá dva kilometry a vysoká 20 metrů. Maximální hloubka je 25 metrů a přehrada dokáže zadržet více než 123 milionů kubíků vody. Na březích najdeme pláže i mola s kotvícími jachtami. Proto se mu někdy přezdívá polský Karibik. 

Otmuchowské, nebo Nyské jezero?

Váháte, ke kterému jezeru vyrazit? Doporučení je jednoduché. Vzhledem k vzájemné blízkosti navštivte obě a můžete porovnávat. Nyské jezero se vzhledem k blízkosti stejnojmenného více než čtyřicetitisícového města může pochlubit rozvinutější turistickou infrastrukturou. Zjednodušeně je možné říct, když chcete chytat ryby, jeďte k Otmuchowskému jezeru, když se chcete koupat na písčité pláži a užít si večerní zábavy, je lepší variantou Nyské jezero.

Slezský Řím 

Pokud budete mít koupání dost, navštivte nedaleké město Nysa, které patří k jedněm z nejstarších v Polsku. Náměstí a místní bazilika jsou skutečně působivé. Díky památkám z barokní doby se městu také někdy přezdívá Slezský Řím. Nejvýznamnější památkou je gotický kostel sv. Jakuba a Anežky. Kostel, běžně nazývaný katedrálou, byl vysvěcen roku 1198 a nynější podobu získal v letech 1401–1430. Má nejstrmější střechu ze všech evropských kostelů. Zajímavostí jsou rovněž zdejší náhrobky biskupů s nejvýznamnějším Baltazarem Promnitzem. Vedle stojící věž zvonice z let 1474 až 1516 se vypíná do výše 43 metrů. Nikdy nebyla zcela dokončena. Po vypálení roku 1945 byla opravena a v současnosti se v ní nalézá pokladnice s vystavenými zlatnickými artefakty.